Idegenvezetők világa

Egy idegenvezetőtől mindent meg lehet kérdezni? Miért rohangál esernyővel valaki a Hősök terén napfényes időben? Mi van, ha eltűnik a vendég, a karaván pedig menne tovább?

Ez az idegenvezetők világa - kívülről. A blog ugyanezt mutatja - belülről.

Reklám

2007.08.02. 21:44 ggabor

Belváros, te csodás...

Csak egy gyors bejegyzés, többre ma nem futja időmből (elvitte a napomat az Idvez Hírlevél, az OIC III.negyedéves kiadványa és az új Munkaajánlat-oldal a www.eurotravel.hu -n... ugye láttátok?? Ha nem, tessék megnézni, megint vannak újabb munkák felrakva, hátha az egyik épp Nektek lesz nyerő!)

Nosszóval... szempihentető rövid sétán voltam a Belvárosban, mely szűkebb otthonom is. Vittem fényképezőmasinám is, lettek érdekes képek, holnap majd felteszem ide. Sétám közben azon tűnödtem (nem először), hogy bár 15 éve vezetek idegeneket, mutogatom szülőhazám, csináltam már x-ezer városnézést és még mindig százával vannak szebbnél szebb paloták, melyek csöndben elrejtőznek, s nem is tudok létezésükről. Nemrégiben kezdtem el kidolgozni egy speciális, gyalogos városnézés tervét, s összeszámoltam, hogy csak itt, a pesti belvárosban majd félszáz említésre méltó épületet, szobrot, emlékművet kell majd bemutatnom, ha elkezdem csinálni ezt a túrát. S ezekből jó, ha fél tucat olyan, amelyet anno dazumal az idegenvezetés-oktatás során megemlítettek...

No mára tényleg ennyit, holnap folyt.köv.

Ja: tessék ám elolvasni a blog előző bejegyzéseit is, úgy kerek a történet. Ezt a jobb oldalon, az ARCHIVUM cimke alatt tudjátok megtenni (kattintsatok az ott levő dátumra, vagy a TOVÁBB-ra). S persze annak is örülök, ha visszatértek, s olvasgattok, netalán hozzá is szóltok ahhoz, amit írok. Előre is köszönet érte!

5 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://idegenvezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr96131102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Antal Tibor 2007.08.03. 21:58:22

Remélem nálunk azért olyan nem lesz mint Pozsonyban ahol 2 történelemtanárt letartóztatott a rendőrség.

ggabor · http://www.idegenvezeto.org 2007.08.03. 22:12:26

Naja, de akkor hogyan válogassuk meg, hogy ki mit csinálhat idegenvezetés címszó alapján?

Mondjuk azt, hogy diákcsoportokat bárki vezethet? Vagy hogy tanári diplomával is szabad idegenvezetni? Hol legyen a büntethetőségi határ?

Szerinted?

Patai Katalin 2007.08.04. 01:05:50

Az idegenvezetés nem csak történelem órából áll!! Ez egy szakma. a történelem tanár ne vezethessen idegent, ugyanúgy, ahogy a kiutazó magyar csoportokat se vihesse tibetológus vagy indológus, biológus stb. csak ha mellette megcsinálta az idegenvezetői vizsgát is. Nem tudom, hogy Ti tapasztaltátok-e, de én rendszeresen, amikor az iroda azt mondja, hogy "a fenti végzettségü úr vagy hölgy viszi a csoportot, mert az profi". Próbáljuk már megértetni, hogy az idegen vezetés is SZAKMA!! Kiváncsi vagyok, hogy egyetértetek-e???

Patai Katalin 2007.08.04. 01:38:31

Nekem kicsit furcsa, hogy a nevét nem mindenki vállalja, aki ehhez a kis családi blogoláshoz hozzászól. Én szeretek úgy beszélgetni valakivel, hogy a szemébe nézek. Bocs a negatív megjegyzésért.

Ami azt illeti, elég szomorúnak tartom, hogy a fenti hozzászólás alapján úgy tűnik, hogy sok tanár csak a minimális vizsga követelménynek megfelelő anyagot adja le a diákjainak. Nekem az az elvem, hogy minél többet kell a városban gyakorlatra kiemenni, és tematikusan bejárni Budapestet, mert hogy itt tanítok a fővárosban. Remélem, jövőre is lesz elég jelentkezőnk!
Na mára befejezem.

ggabor · http://www.idegenvezeto.org 2007.08.04. 09:07:11

Kedves Katalin!

Az, hogy valaki nickkel (azaz nem saját névvel) szerepel ennek a médiumnak a sajátossága, velejárója. Természetesen fura, de nem megvetendő: amíg a vélemény mögött értelem és észérvek állnak, addig nem a név a fontos. Legalábbis szerintem.

(egyébként magam - de talán erre rájöhettetek - Glasner Gábor vagyok, annak a TDS Kft.-nek az ügyvezetője, amely tk. az OIC-t és az Idegenvezetői Hírlevelet szerkeszti és kiadja. És persze egyben ennek a blognak a virtuális házigazdája is lennék :)
süti beállítások módosítása