Idegenvezetők világa

Egy idegenvezetőtől mindent meg lehet kérdezni? Miért rohangál esernyővel valaki a Hősök terén napfényes időben? Mi van, ha eltűnik a vendég, a karaván pedig menne tovább?

Ez az idegenvezetők világa - kívülről. A blog ugyanezt mutatja - belülről.

Reklám

2013.04.24. 12:20 ggabor

Idegenvezetés Magyarországon, 2013


Ki nem vezet kis hazánkban idegeneket? – gondolkodtam el a városban sétálva.

Megteszi azt a külföldi csoportkísérő, a nyáron unatkozó, nyelvet beszélő diák és (nyelv)tanára, a gyerekcsoportot kísérő pedagógus, az elhivatott művészettörténész, az ügyes taxis, a száguldó bér-Segway-es, a kényelmesen tekerő riksás – és biztos vagyok benne, hogy még jó pár embertípust kihagytam a felsorolásból.

Ja, meg persze vezetünk mi is, akik kitanulták e szép szakmát, levizsgáztunk nyelvből és szakmából, regisztráltattuk magunkat, folyamatosan képezzük magunkat, adókat, járulékokat, kamarai hozzájárulást fizetünk.

Mondhatnánk, kicsit lejt a pálya: képzett, regisztrált guide-ok próbálnak versenyezni olyanokkal, akik sem a fáradtságot nem vették, hogy részt vegyenek (az egyébként megfizethető és nem is hosszú) idegenvezetői képzésen, sem ennek a szakmának az anyagi vonzatait nem hajlandóak viselni. Már legalábbis a kiadási oldalt…

A küzdelem az idegenvezetői szakma megbecsüléséért, a kontárok megfékezéséért 23 évvel a rendszerváltás után olyan, mintha soha el sem kezdődött volna. Pedig dehogynem, csak a tényleges kormányzati / kamarai akarat hiányában látható eredményre mindeddig sosem futotta: talán a legtöbb az volt, amikor a Hősök terén pár illegális „kollégát” megfuttattak. Csak ugye, amikor ez több, mint két évtized alatt összesen csak párszor fordul elő, akkor senki sem veszi komolyan az egészet: sem a kontárok, sem a szakma.

Hogy lehetne-e többet elérni? Talán, de ehhez a „háborúhoz” is ugyanaz kell, mint az igazihoz: pénz, pénz és még több pénz. Fizetni kell az ellenőrt, rendőrt, mert hát ingyen ők sem dolgoznak. Kell technikai háttér, kevésbé könnyen hamisítható (és egységes kinézetű) idegenvezetői igazolvány és nem kevés tájékoztatás arról, hogy mostantól tényleg szorul a hurok az illegális vezetők nyaka körül.

És mivel az állam erre – akárcsak a turizmus más területeire – nem akar költeni, más forrásokat kell keresni, méghozzá minél előbb, minél aktívabban. Feltéve, hogy komolyan gondoljuk, hogy rendezni kívánjuk az idegenvezetők sorait.

Szólj hozzá!

Címkék: kamara idegenvezetés idegenvezető illegális idegenvezetés idegenvezetői képzés idegenvezetői igazolvány Magyar Idegenvezetői Szövetség


A bejegyzés trackback címe:

https://idegenvezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr95057286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása