Idegenvezetők világa

Egy idegenvezetőtől mindent meg lehet kérdezni? Miért rohangál esernyővel valaki a Hősök terén napfényes időben? Mi van, ha eltűnik a vendég, a karaván pedig menne tovább?

Ez az idegenvezetők világa - kívülről. A blog ugyanezt mutatja - belülről.

Reklám

2011.10.03. 14:47 ggabor

MUISZ vs Bazilika

Mai hír, hogy a MUISZ levélben fordult a Szent István Bazilika idegenforgalmi osztályához, nehezményezve az idei évre, előzetes bejelentés nélkül bevezetett belépti díjat. Molnár Gabriella elsősorban nem is annak mértékét, hanem a kommunikáció hiányát (és az emiatt az utazásszervezőket érő kárt) tartotta problematikusnak, kérve a Bazilika illetékeseit, hogy a belépődíj bevezetését halasszák 2012. januárjára.

A magam részéről egyrészt egyetértek a MUISZ levelével az ügyben, hogy a Bazilika lépése a tavaszi szezon kezdetén igen hirtelen jött, normális idegenforgalmi (és úgy en bloc: üzleti) kultúrával rendelkező országban ezt azért nem így oldják meg, hanem az érintett felek számára tervezhető, kalkulálható módon.

Bazilika belépőMásrészt ugyancsak egyetértek abban, hogy az 1,- EUR / 200,- Forint belépti díj nem túlzott kérés egy Bazilika méretű egyházi létesítmény részéről (gondoljunk csak arra, hogy mondjuk a Mátyás-templom vagy a Dohány utcai zsinagóga milyen összegeket kér el!).

Viszont van pár dolog, amivel nem tudok megbékélni:
- miért az idegenforgalmi szezon vége felé ír a MUISZ ez ügyben levelet a Bazilika idegenforgalmi osztályának, amikor a belépésért már jó fél éve kell fizetni. Most tűnt fel az utazásszervezőknek, hogy ez így van? Kétlem, de nem tudok normális indokot találni, hogy miért pont most jött ez a levél
- milyen alapon beszélünk egyáltalán belépti díjról, amikor a Bazilika ezt adományként szedi be és természetesen nyugtát, számlát sem tud adni az összegről - még kérésre sem. Ami ugye egyrészt logikus, hiszen ilyen jellegű adományról sehol sem adnak számlát, másrészt a "behajtás" módszere egyáltalán nem adomány, hanem igenis belépti díj jellegű
- és végül, de nem utolsó sorban: mégis hányadik századot idézi az, hogy a Bazilika - általában nem túl kedves - őre, tiltakozást nem tűrően utasítja a külföldi vendéget az adomány megtételére?

Jómagam a privát vendégeimnek előre elmagyarázom, hogy ez itt "erős szokás", ők pedig értve a szóból, maguktól adakoznak: az összeget senki sem sokallta eddig és mivel az őröknek szólok, hogy már "értesítettem" a vendégeket, ők sem rendeznek jelenetet, nem kezdik el mérsékelt idegennyelv-tudással kérni az adományt.

Persze magam is tudom, hogy ez nem megoldás, mivel a városnézés a kellemes élmények szerzéséről és nem a különlegesen visszataszító hazai virtusok megismeréséről kell, hogy szóljon, egyelőre ezt a variációt választom, nem pedig az állandó konfrontációt.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://idegenvezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr443275287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása