Idegenvezetők világa

Egy idegenvezetőtől mindent meg lehet kérdezni? Miért rohangál esernyővel valaki a Hősök terén napfényes időben? Mi van, ha eltűnik a vendég, a karaván pedig menne tovább?

Ez az idegenvezetők világa - kívülről. A blog ugyanezt mutatja - belülről.

Reklám

2008.05.25. 08:51 ggabor

Vigyázz, hülyére vesznek!

 
 

Nemrég a Parlament előtt elsétálva láttam, papirost osztogat egy fiatal valami turisztikai ajánlattal rajta. Érdeklődő (és érintett) lévén, kértem egyet belőle: két ajánlat szerepelt rajta, melyből a következő volt az, amin kiakadtam:

Tekintse meg a Magyar Országgyűlés épületét magyar nyelvű vezetéssel minden csütörtökön és szombaton 2008. áprilisa és októbere között. A vezetés 19.00 órakor kezdődik. Kérjük, legyen a Parlament XII. kapujánál legkésőbb 18.45 órakor. A vezetés időtartama kb. 45 perc.
Itt a megfelelő alkalom, hogy megvegye belépőjegyét!

A belépőjegy ára: 5.000 HUF

Szóval igen... hát, mit is mondjak...

Talán azt, hogy tényleg információs társadalomban élünk: aki jól informált, sok pénzt kereshet/takaríthat meg. Ha ugyanis tudjuk, hogy délelőtt meg lehet nézni a parlamentet ingyen, akkor valószínű nem fogunk 5.000,- Forintért jegyet venni ugyanezen szolgáltatás esti verziójára. És ha tudjuk, hogy az ingyenes látogatás joga nemcsak a magyarokra, hanem az összes EU-s polgárra érvényes immár, akkor idegenből hazalátogató rokonainknak, barátainknak sem fogunk jegyet venni ennyiért.

Kérdés csupán az, hogy hány olyan turista lesz, aki a magyarok csalafinta öreganyját átkozva fogja "jóhírünket" kelteni a világban, miután rájött, hogy átverték. Merthogy információs társadalom ide vagy oda, ez bizony nem más...

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://idegenvezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr74486204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éva 2008.05.30. 21:37:29

Ezen már én csodálkoztam egy sort, de ugyanakkor, ha belegondolsz, egy létező piaci likra vetődtek rá.
Egyéni vendégnek bejutni a Parlamentbe, nem is olyan egyszerű, sőt, inkább azt mondom, nagyon megalázó procedúra. Ha nem állsz reggel 8-kor sorba, hogy a késő délelőtti, déli látogatásra bejuss, akkor esélyed sincs. Szegény vendég beáll tízkor a sorba, hogy fél órás tűző napon/jeges szélviharban való ácsorgás után durva és udvariatlan elutasításban részesüljön. Ha valaki ez után még nagyon be akar jutni, lehet, hogy megveszi az ötezer forintos jegyet.
Bár én nem tenném...
Nem tudom, ha ennyire nyögve nyelősen megy ez, minek erőltetik? Már a Parlament látogatást. Meg lehetne valami kultúrált, európai módon is szervezni a bejutást, a látogatást, a benti vécélátogatást (ami most nincs), és esetleg egy kicsi shopot, ahol guszta ajándékokat lehetne árulni.
Washingtonban a Capitolban ez irtózatosan profi volt, tudnék mesélni róla!!!

ggabor · http://www.idegenvezeto.org 2008.05.31. 08:21:55

Naja, hidegebb napokon én is viccelődök azzal, hogy húzódjunk közelebb a tér közepén lobogó lánghoz, hogy ne fagyjunk oda :)

De ezzel együtt is drágállom, hogy 5.000,- Forintért vesznek ingyenes jegyet.

Abban pedig csak reménykedni tudok, hogy a Kossuth tér tervezett rendezésekor figyelembe veszik majd a turizmus érdekeit is és kialakítanak (föld alatt vagy fölött) egy kis bodét, ahol kultúráltan lehet jegyet venni, étkezni, wc-re menni, vásárolni, várakozni.

CLair 2008.07.01. 15:02:38

Van ilyen turista hülyítés sok helyen. Most láttam az easyHotel videóját, és nagyon eltaláltás az érzést...
www.indavideo.hu/video/Olcso_szallas_Budapesten_easyHotel
süti beállítások módosítása