Idegenvezetők világa

Egy idegenvezetőtől mindent meg lehet kérdezni? Miért rohangál esernyővel valaki a Hősök terén napfényes időben? Mi van, ha eltűnik a vendég, a karaván pedig menne tovább?

Ez az idegenvezetők világa - kívülről. A blog ugyanezt mutatja - belülről.

Reklám

2008.05.14. 01:18 ggabor

„Idegenforgalmi razzia indul a Belvárosban”

- írja a HVG online cikke. Megemlítésre kerül, hogy ezen a héten (!!) a közterületisek a rendőrség és a fogyasztóvédelmisek segítségével a belváros frekventált területein „vadásznak” illegális árusokra, idegenvezetőkre és egyéb szabálysértőkre.

Francba a kukacoskodó, örökké elégedetlen érzéseimbe, de nekem hiányérzetem van.

 
 

Hiányolom a MISZ-t a történetből – de remélem csak a gondatlan újságíró felejtette odaírni, hogy ők is benne vannak a szervezésben/ellenőrzésben.

Hiányolom, hogy a büntetési tétel még mindig alacsony (helyszínen 20.000,- Forintos bírság és/vagy feljelentés esetén max. 60.000,- Ft) ahhoz, hogy a külföldi irodákat elriassza attól, hogy saját sofőreikkel „vezettessék” a turistákat (ne felejtsük: itt nem egészen 240,- EUR-ról beszélünk csak)

És végül, de nem utolsósorban hiányolom, hogy a cikk arról szólna, hogy „mostantól” lesz idegenforgalmi razzia. Frászkarikát: ezen a héten, utána megint megy minden, ahogy eddig volt.

Pedig nem ártana elgondolkodni azon, hogy a törvények szigorú, következetes és folyamatos (!) betartatása bizony jó bolt – államkasszának és munkavállalónak egyaránt. Lásd ezügyben a május elsejei KRESZ-szegés díjszabásának változtatása óta kiszabott, összesen már több száz milliót kitevő büntetési tételeket.

Vajh milyen reakciót váltana ki a feketézőkből, ha az idegenvezetői napidíjnak nem csupán 3-4-szerese, hanem mondjuk ötven vagy százszorosa lenne a büntetési tétel és az ellenőrzés nem sporadikusan, akciózva történne, hanem folyamatosan? A kérdés nyitva hagyom, bár messze nem költői…

8 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://idegenvezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr9467430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bpapa · olvassbele.com 2008.05.15. 16:57:09

Az a ciki, kollégák, hogy az EU engedélyezte a külföldi idvezek itteni - és ennek megfelelően a mi idvezeinknek az EU-ban történő munkavégzését. Nos, ha egy sofőr elkezdi nyomatni a buszban, az ellen mit sem tudunk tenni. Ha valami tudatlan csopikísérő dumál zöldeket a Hősök terén, aztán előránt egy bármilyen igazolványt, azzal meg tud vezetni jónéhány szervet. (Vénebb rókákat talán nem...) De a cíkk írójának igaza van: állandó, folyamatos ellenőrzés kell. Csak éppen nem minden nyelvből van akkora túlkínálat, hogy mindig találjunk önkéntest, aki szekundál a zsaruknak. De a tendencia csak helyeselhető, le kell szorítani a piacról a Mátyás pincénél pofátlankodó fickót, és hasonló inkorrekt társait.

aladdin 2008.05.16. 20:10:22

nekem nagyon kellemetlen élményem van az ellenőrzéssel kapcsolatban, bár van id.vez igazolványom. A hősök terén mesélek a csoportnak amikor ey pasi elkezdett kamerával felvenni. Szóltam neki, hogy ne vegyen fel ennek ellenére nem hagyta abba.
Amikor hátra indultam a szobrokhoz megállítottak és egy nyomtatott papírt elémtettek miszerint a fogyasztóvédőktől vannak és kérik az igazolványom. Az, hogy megmutattam nem volt elég, még a rendőrökkel is igazoltattak. Persze mindezt a csoportom előtt. A kamera meg forgott annak ellenére, hogy többször szóltam hagyja abba.
Az ellenőrzéssel egyet értek de a módszerrel nem.
És egyáltalán hogy lehet, hogy egy olyan igazolványt köteleznek kitenni amin ki van írva a teljes nevünk? En nem szeretem ha bárki aki szembejön tudja hogy hívnak.

Kata 2008.05.16. 22:56:05

A két hozzászóló-hoz szólnék tovább. NAgy tévedés, hogy Eu-ban mindenki össze-vissza vezethet. Magyarországon a magyar licenccel rendelkező, Angliában az ottani blue batchel rendelkező stb. Le lehet tenni a vizsgát. Jobb államokban ez több éves felső-fokú végzettséget adó, nem tanfolyam!!!!! És hiába beszél perfekt az ország nyelvén, de ha nincsenek komoly ismeretei az országgal kapcsolatban stb. nem kap engedélyt. Nem 4 hónapos "intenzív" tanfolyam elvégzése után kapja a magyarul mekegő kínai az engedélyt.

Az ellenőrzés kell, folyamatosan kellene, elrettentő erővel, összeggel és DISZKRÉTEN, egyetértek. És nem csak Budapesten. Aztán jön az örökzöld téma az oktatás..... Az idegenvezető közvetítés, program szervezés kérdése. Valamint az, hogy ha külföldre csoportot kísérek ne kötelezhessen a magyar iroda arra, hogy ott én idegen vezetést végezzek, nem pedig csoport kísérést és tolmácsolást. /főleg a nagy városokra gondolok/

Róth Péter 2008.05.17. 11:13:49

Kedves Aladdin.
Szeretném megnyugtatni,hogy a kitüző melyen kedves neve is szepel Önre nem hoz szégyent mert Ön kitűnöen vezette a csoportját a Hősök terén.Az ellenőrzés csak a Ön érdekében történt ami a kamerát illeti Önnek igaza van.A kitűzőt meg kötelezö kitenni.Örömmel venném ha elfogadná a véleményem,hiszen ott voltam az ellenörzést végzők között.Igaz Önt csak láttam ,hogy tiltakozik.Én tisztelem ,hogy véleményét leírta.Üdv :Róth Péter id.vez

Horváth Ferenc · http://www.reiseleiter-ungarn.hu/ 2008.05.17. 16:03:46

Üdvözlet minden Kollégának!
Örömmel olvasom, hogy végre elkezdődik a feketén dolgozó idegenvezetők lefülelése. Ahogy írtátok, felhígult a szakma. Az igazolvánnyal rendelkezők között is lehetne ritkítani, ezért az időközönkénti vizsgák sem jönnének rosszul. Ilyen ínséges időkben az dolgozzon, aki tényleg komolyan végzi a dolgát. Csak az utólagos vizsgák díjaiból nehogy egy újabb sarc legyen! Üdv.: H.Feri ...

Bartek-Rhomberg Adrienn 2008.10.27. 19:57:48

Kedves magyarországi kollégák!
látom, titeket is mennyire zavar a M.o.-on illegálisan vezetők jelenléte. miért vezet ezért 10 magyar csoportból 9-et Bécsben egy itteni tényeket illetően tudatlan idegenvezető úgy hogy felolvas egy könyvből? szerintem ez nagyon szomorú. Aki nem él egy bizonyos országban, nem ismeri az emberek lelkületét, a napi politikát, az ország történelmét, a látnivalók mögötti hátteret, legendákat, történeteket, az hogy akar Bécsben vezetni? Ha féltitek a budapesti megbízásaitokat, nem értem, miért jöttök és vezettek illegálisan könyvből felolvasva itt. Azt hiszem, nem lenne rossz ezen elgondolkodni. Illetve mi lenne, ha holnaptól az osztrák csoportokat én vezetném illegálisan Budapesten? üdvözlettel az egykori császárvárosból

Nagy Gábor 2008.12.03. 15:59:29

Kedves Adrienn,

Ön nagyon felületesen ítélkezik. Egy jó idegenvezető, -vezessen bármely országban- társadalmi szintézisen keresztűl mutatja be az országot. én Ausztriában Grillparzert olvasok magyarul, osztrák vendégeknek Petőfit németűl.

Kétszer rendeltünk Bécsben idegenvezetőt, nagyon kedves idős hölgy volt elmesélte az épületeket, hogy ki építette, és mikor...........

Egy jó idegenvezető jól végzi a munkáját, nem félt semmit, és nem is irígykedik.

Dóra Kati 2008.12.16. 12:26:15

Kedves kollegák!

Miért baj az ha ki kell tüzni az id.vez.
jelvényt? Ez szabály ! Nemcsak itthon, hanem külföldön is. Én büszke vagyok rá, sokat tettem és teszek érte.

Az én gondom kettő: Az itthoni irodákkal jó lenne megértetni, hogy bár szabad idegenvezetés van az Eu-n belűl /ki? mikor adta ki ezt a törvényt?/, számos ország védi a saját id.vezetőit. helyi speciális törvényekkel. Toscanában 2000 eurónál is lehet több a büntetés. Ezt kinek kell kifizetni? Nekem vagy az irodának.? Tudom spórolni kell. De kérdem én, hogyan lehet profi módon
úgy dolgozni, hogy állandóan csak azt figyelem mikor fogok lebukni? Miért nem lehet kötelezni az irodákat,
hogy igenis legyen helyi vezető.Aztán
lehet, hogy én jobban ismerem a várost, de mégis legyen ott valaki.
Mi itthon szintén ellenörzünk akkor valami mégsem ok?!
Idegenvezetők Szövetsége nem tudna valamit tenni az érdekünkbe?
süti beállítások módosítása