Idegenvezetők világa

Egy idegenvezetőtől mindent meg lehet kérdezni? Miért rohangál esernyővel valaki a Hősök terén napfényes időben? Mi van, ha eltűnik a vendég, a karaván pedig menne tovább?

Ez az idegenvezetők világa - kívülről. A blog ugyanezt mutatja - belülről.

Reklám

2007.09.28. 18:04 ggabor

Nyílt kérdés és rejtett szépség

Kedves kollégák!

Szeretném közvetíteni egyik ifjú, pályakezdő kolleginánk kérdését - aki tud, kérem adjon választ rá, nagy segítséget nyújtva ezzel a kérdezőnek:

Mint újdonsült idegenvezető, szeretnék Öntől tanácsot kérni, egy idegenvezető kolléga javaslatára. Telepített idegenvezetőként szeretnék dolgozni, de eddig az utazásszervező cégeknél nem volt szerencsém.  Ez ügyben kérek tanácsot, hogy melyik az az utazásszervező, amelyiknél alkalmaznak kezdő idegenvezetőket is.
És még gyorsan egy kép, mely fővárosunk egyik szép, rejtett kincsét mutatja... nem árulom el, melyiket, tessék kitalálni! ;)

20 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://idegenvezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr31179998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kleyer Éva 2007.10.03. 16:04:20

Hát, látod, ezt én is szívesen megtudakolnám valakitől, mert nekem se sikerül, pedig nagyon nem vagyok kezdő.

Van valami trükkje, de nem tudok rájönni, mi az.
Tavaly Thaiföldön volt olyan telepített kolléga, aki sikítófrászt kapott, ha valami komolyabb feladat, vagy galiba keletkezett, amit meg kellett oldania.

Ha kiderül, mi a módja, szóljatok nekem is!

Éva

Kleyer Éva 2007.10.03. 16:05:58

A képhez:

hát még belülről!!!

Szabó Gergő · http://www.ungarn-individuell.hu 2007.10.03. 19:03:11

Sziasztok!

Telepített kérdésben nem vagyok túl járatos, mert engem valahogy soha nem vonzott a dolog. De annyit tudok, hogy két - igaz nem kezdő, hanem 4-5 éve a beutaztatásban dolgozó - kollégáról is tudok, akik idén tavasszal jelentkeztek a Thomas Cook hirdetésre (ami egy csomó napilapban is megjelent). Eléggé gond nélkül felvették őket, és az egész nyarat (kb. október végéig) a beszámolóik alapján boldogan és sikeresen Tunéziában és Egyiptomban töltik. Nekem úgy mesélték anno tavasszal, hogy a jelentkezők között szinte többen voltak a nem szakmabeliek (főleg nyelvszakos bölcsész végzettségűek). Azt persze, hogy a "külsősök" közül vettek-e fel, azt nem tudom.

Szóval én csak ennyit tudok a témához hozzászólni, mert saját tapasztalatom nincs, de nekik elég simán sikerült. Ja és még annyi, hogy ahhoz, hogy valaki exotikusabb helyre mehessen, ahhoz egy pár szezont először "le kell tölteni" közelebb (pl. Egyiptom, Tunézia, stb.)

ggabor · http://www.idegenvezeto.org 2007.10.04. 10:35:41

Kedves Éva és Gergő!

Köszönöm a segítségeteket! Azt hiszem, elindítok ezügyben egy körlevelet az OIC-s társaságnak, hátha tud valaki még pontosabb infókat erről.

Radi Erika 2007.10.04. 12:44:43

en mar 6 eve telepitett idvez vagyok, tobb cegnel is dolgoztam es tobb desztinacioban. Szerintem nem ordongosseg bejutni es elkezdeni, jo helyen jo idoben kell a jelentkezesnek ott lenni, utazas kiallitas is jo kiindulo, szezonok elott, osszel, tavasszal jok az eselyek.Habar en a szerencseben nem hiszek, ez valahol sors is...A Thomas Cook AG.-nel, TUI-nal kotelezo a nemet tudas es nem magyarorszagon tortenik a felvetel, valamint felso korhatar is van, habar ez egy kezdonek meg nem gond. azert vigyazz az uj piacon megjeleno cegekkel, foleg egyitpomban!!! porul is jarhatsz!!!
ha szeretnel meg bovebb infot, tanacsot irj a mail cimemre.
sok sikert, erika

bedő istván 2007.10.04. 12:55:54

Az ifjú kolléganőnek üzenem, hogy telepíteni leginább a nagy gyakorlatúakat szokták, akik kapásból tudják, mit kell tenniük. Vagyis önellentmondásban van...
A kép pedig a Kazinczy utcai zsinagógára emlékeztet...

Radi Erika 2007.10.04. 13:10:41

Kedves istvan!

Igazat adok, hogy a hosszu oneletrajz borszazto nagy elony, hiszen aki meg nem telepult soha el sem tudja kepzelni mikkel kerulhet szembe...es ezekre a helyzetekre hogy reagaljon. masreszrol vannak szituaciok, amiket meg 6 ev kemeny tapasztalat utan sem tudok mindig esszeruen kezelni. A ket fent emlitett nemet ceg viszont szinte csak a kezdoket reszesiti elonyben,oket meg lehet formalni, cegre formaljak oket (hozzajuk is volt szerencsem). De ezekhez konnyu bejutni es a kesobbiekben jo referencia!! De ha ram hallgat a kezdo kollegina, ne telepulj....

Erika

Kárpátiné Erős Margit · http://TC-oo810 2007.10.04. 13:54:01

Én úgy gondolom, hogy kezdőként előbb saját hazádban szerezz gyakorlatot főleg a honfitársainkkal való bánásmód terén mert ez nagyon fontos! Később, ha még van hozzá kedved több sikered lesz a telepített munkában! Mindenesetre jól gondold meg kivel kötsz szerződést és főleg, mint kezdő jól nézz utána mindennek. Ez egy jó tanács csupán, mert ezzel tudok szolgálni. Egy rutinos. Sok szerencsét!

Füzi Bettina 2007.10.05. 10:53:46

Sziasztok!

Egyetertek Erikával abban, hogy ma mar nem nehéz kikerülni, akár kezdőként is telepített idegenvezetőnek. En 3 évvel ezelőtt kerültem ki kezdőként (jul.ban szereztem meg a papirt, agusztusban mar kinn voltam) Bibioneba telepített idegenvezetőnek. Egy miskolci utazási iroda hirdetésre jelentkezetem. Ami szerintem nagyon fontos a célország nyelvének ismerete, a talpraesettség, határozottság. Nem feltétlen tehát hogy csak szerencsével lehet iyen munkát kapni. Szerintem bármit elérhetünk az életben, ha valamit ezer százalákosan akarunk, a száz százalék ma már kevés.. Tehát akarni kell és meglásd rád talál a lehetőség! Kitartást, és sok-sok keresgélést kívánok!! (ha olaszos vagy akkor lehet jövő nyárra tudok segíteni))

Bubán István · http://www.bubanistvan.atw.hu 2007.11.30. 19:32:05

Én még a régi Cooptourist berkeiben futottam fiatalként, és 7 év kemény munka, és sok tapasztalat kellett ahhoz, hogy külföldre egyáltalán kimenjek csoporttal. Ezek után lehetett csak szó arról, hogy telepített id.vez.-ként is megbízzanak. Úgyhogy egyetértek az előttem szólókkal, a tapasztalat=minden! Tényleg nem mindegy, hogy a sok előforduló problámás helyzetet hogy oldja meg az ember! Ezért nagy lutri kezdőként ilyenbe belevágni, mert egy helyi nyelv, és legalább egy világnyelv (mondjuk a tört angol) ismerete ugyan feltétlen szükséges, de a probléma megoldó képességet csak tapasztalatok árán lehet megszerezni, és a saját bőrödön kell érezni. A ma felnövő nemzedék ugyan sokkal talpraesettebb, mint mi 50-esek, de egy telepített id.vez. munkája nem csak abból áll, hogy kiosztod a szobákat, aztán lógatod a tengerbe a lábad és szürcsölöd a koktélokat!
Titokban azért bevallom, hogy valahol ezért lettem én is idegenvezető! Merthogy azt hittem....

Grosz Pálma 2007.12.26. 01:20:06

Kedves Kezdő Kollégák!

Azért, hogy kikerüljétek a 22-es csapdáját, áldozzatok legalább 3-4 hónapot az életetekből arra, hogy egy tapasztalt kolléga mellett szereztek némi rutint. Nem pénzért, tekintsétek ezt pusztán szakmai gyakorlatnak (fizessétek a szállást, étkezést, utazást). Higgyétek el, rövid idő alatt búsásan meg fog térülni. Jelenleg kevés a jó idegenvezető Magyarországon(hangsúlyozom: JÓ), egyre több a beutazó és egyre több és több országba indul el magyar csoport. Lesz munkátok, ha akarjátok, de ezért előbb többet kell tenni. Találkozzunk valahol a nagy világban!

Mison Andrea 2008.01.12. 17:37:39

Kedves friss kollega! Én hiszek a "mélyvízbe ugrás"jótékony hatásában, sőt ismerek néhány irodát, akik kifejezetten szeretik maguk kinevelni az alkalmazottjaikat - sajnos gyakran az utas kárára is. Amennyiben lelkes vagy és bevállalós ne add fel. Ezek a munkák sok sok tapasztalatot adnak minimális keresettel és tökéletesre fejlesztett túlélési technikákkal :)

Mecseki Ágnes 2008.04.22. 11:07:24

Akkor még egy ellentmondás. Aki azt gondolja, hogy könnyű kikerülni. Én is szeretnék telepített idegenvezetőként Olaszországba kijutni, már 1,5 éve dolgozom, mint idegenvezető de eddig még egy ajánlatot sem kaptam. Pedig az önéletrajzomban is az elsőhelyen szerepel. Bettina ha tudnál segíteni nagyon örülnék. Olasz területen dolgozom, felsőfokon beszélek olaszul. Az email címem m_agnese@freemail.hu
köszönöm

Prandóczki Ildikó 2008.04.24. 13:08:43

Kedves kollágák:)
Én is kezdő idegenvezető lennék felsőfokú angol, középfokú francia és alapfokú orosz nyelvtudással. Szívesen dolgoznék Magyarországon és külföldön is egyaránt, de nem tudom, melyik irodák foglalkoztatnának szívesen. Pontosan melyikek azok az irodák, akik "kifejezetten szeretik maguk kinevelni az alkalmazottjaikat "?
Előre is köszönöm a segítséget
Prandóczki Ildikó

ggabor · http://www.idegenvezeto.org 2008.04.24. 13:25:15

Kedves Ildikó!

Kezdetnek ajánlom, hogy regisztrálj Te is az Országos Idegenvezetői Címjegyzékbe (itt: www.eurotravel.hu/regguide.php) - ez ingyenes, negyedévente bekerülsz egy kiadványba, amit elküldünk több, mint 1000 utazási irodának és Te is jelentkezhetsz az utazásszervezők által, a rendszeren keresztül meghirdetett munkaajánlatokra.

gybala · http://www.balazsutazik.hu 2008.05.08. 19:23:48

Én pár éve Egyiptomba voltam telepítve idveznek 5 hétre. Nem voltam teljesen kezdő, de telepített szinten azonban semmi tapasztalatom nem volt. Én kapcsolatok révén kaptam meg a munkát, ami lássuk be nagyon sokszor így működik. Ha ott teljesít az ember, akkor hívják máskor is, ha azonban nem jól szerepel, akkor hiába van rokon-barát-haver-cimbi a cégnél, nem fogják ismét hívni.

Tény, hogy kezdő, de nagyon lelkes és világmegváltást akaró idvezként nagyon kevés pénzt kaptam a cégtől, de tapasztalatnak rendkívül jó volt. Két "régi róka" idvez adta át a tudását nekem, amiért azóta is hálás vagyok. Telepítettként nem az érdekli a kedves utazót, hogy mi mikor épült és mi a története, hanem, hogy a szállás olyan legyen, amilyet ő elképzelt (nem biztos, hogy azt fizette be...), mindig legyen hideg sör és buborékos víz az all inclusive-ban, jöjjön a transfer, vigye-hozza és ne legyen semmivel se gondja....Én a Sharm el Sheik-i telepítésem alatt háromszor voltam a tengerben és itthon azt hiányolták, hogy miért nem vagyok elég barna. Amikor nem terepen vagy, akkor az irodában intézed a papírmunkát vagy a saját businesseidet kezeled... Én bíztatok mindenkit, hogy legyen telepítve, mert rengeteget lehet belőle tanulni... Főleg azt, hogyan kell kommunikálni egy echte magyar utassal! :-)

ItaloFila · http://italofil.livejournal.com 2008.05.30. 23:20:48

KEDVES IDVEZ!
lehet, hogy nem teljesen ingyenes az általad propagált regisztráció, ha jól láttam. Mert megnéztem, és más címen ugyan, de azért csak van 5000 ft-os, (vagy 10000 ft-os) fizetési kötelezettség!
Ez egy munkakeresőnek nem éppen kis érvágás!
Elegánsabb lenne, ha az Eurotravel ennyit előlegezne...
Másrészt kicsit megtévesztő a dolog... Azok közé a kicsi kis bosszantó megtévesztések közé sorolom, melyeket nap mint nap lát az ember a neten...

ggabor · http://www.idegenvezeto.org 2008.05.31. 08:08:26

Kedves ItaloFila!

Rosszul láttad, több helyen is.

Egyrészt az idegenvezetőknek a regisztráció és a használat ingyenes. Az 5.000,- ill. 10.000,- Forintos egyszeri regisztrációs díj csak az Országos Fordítói és Tolmács Címjegyzéknél (OFTC) van.

Másrészt az OFTC regisztrációs oldalán pontosan jeleztük az árakat, sőt egy részletes ÁSZF is található, mely elfogadása nélkül nem is lehet regisztrálni. Magyarán szó nincs megtévesztésről.

Harmadrészt lehet azon vitatkozni, hogy kinek mi a nagy érvágás, de ugye semmi sem kötelező. Arról nem is beszélve, hogy hasonló szolgáltatásokért mások félévente kérnek el ennyi pénzt...

Negyedrészt az "Eurotravel" semmit sem fog "megelőlegezni" , lévén az oldalnak (és a rajta szereplő szolgáltatásoknak) semmi köze az utazási irodához. Tessék elolvasni az impresszumot, egyértelműen le van írva minden.

Egy megjegyzés a végére: mindig örülök, ha olyan kritikát kapok/kapunk, amely konstruktív és felhasználható arra, hogy valamely szolgáltatásunkat még jobbá, használhatóbbá tegyünk. De - már elnézést - nem igazán bírom, amikor valaki nem nézi meg pontosan a leírtakat és félinformációkkal hadonászva állít olyan dolgokat, melyek köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.

ItaloFila · http://italofil.livejournal.com 2008.06.15. 14:35:56

köszönöm a teljeskörű választ, és bocs, ha felületes voltam! Visszaszívom! Tényleg a jószándék vezérelt és belátom, nem voltam elég körültekintő! Bocs!

ancsa777 2008.09.02. 22:55:14

Sziasztok!
Én igazából nem hozzá szeretnék szólni a képhez hanem egy kis segítséget kérni!
Még 3.-os gimnazista vagyok és nagyon érdekel ez a szakma!Idén felveszem a turisztika faktot utánna pedig elvileg mehetek vizsgázni egy 4 hónapos okj-s képzés után!
Az érdekelne hogy egy ilyen képzés miből áll vagy egyáltalán ha idegenvezető szeretnék lenni szerintetek mire kéne oda figyelnem...
Esetleg ha lenne egy két hasznos tanácsotok annak hasznát venném:) Előre is köszönöm!
süti beállítások módosítása