Idegenvezetők világa

Egy idegenvezetőtől mindent meg lehet kérdezni? Miért rohangál esernyővel valaki a Hősök terén napfényes időben? Mi van, ha eltűnik a vendég, a karaván pedig menne tovább?

Ez az idegenvezetők világa - kívülről. A blog ugyanezt mutatja - belülről.

Reklám

2007.09.06. 22:09 ggabor

Az ellenőrzés hatásai - vagy mégsem?

Friss hír a turizmusonline.hu Hírleveléből:

Az ellenőrzések óta óvatosabbak az engedély nélkül dolgozó ál-idegenvezetők

Augusztus hónapban több alkalommal is a jogosulatlan idegenvezetés ellenőrzésére indultak a Fogyasztóvédelem és a Közterület Felügyelet munkatársai a Magyarországi Idegenvezetők Szövetségének képviselőivel.

Az akció eredményérol Bálint Zoltán, a MISZ elnöke kérdésünkre elmondta, hogy három esetben sikerült tetten érniük jogosulatlan idegenvezetést végző személyt, ellenük a Fogyasztóvédelem eljárást indított. Több alkalommal a rajtakapott "ál-idegenvezető" elszaladt vagy elbújt az ellenőrzés elől. Annyi haszonnal már járt az akció, hogy az érintettek körében futótűzként terjedt el a hír, így ma már egyre óvatosabbak, másrészt a külföldi csoportok egy része - egy-egy norvég és görög vállalkozás - a korábbi gyakorlattal ellentétben már hivatalos idegenvezetőre váltott. Bálint Zoltán szerint a rendszeres ellenőrzések hatása fél év múlva lesz érezhető igazán, a gyakorlat megszűnéséhez azonban a vonatkozó rendelet megváltoztatására is szükség lenne. Fontos volna a jelenleg csupán 60 000 forintos bírság összegének felemelése, és az első alkalommal már büntetni kellene, nem csupán a második esettől. Az ellenőrzések folytatásához pénz is kellene, egyrészt az ellenőrök díjazására, másrészt technikai eszközök, például videókamerák vásárlására. Fontos lenne az ország más részeire - például Dunakanyar, Puszta, Balaton - is kiterjeszteni az ellenőrzést.

 



És ami erről az eszembe jutott: kevésnek tűnik a 3 fő "elfogott személy", ahhoz képest, hogy Bálint Zoli szerint (aki egy állítólagos felmérést idézett nemrég) a vezetések 80%-át nem-regisztráltak végzik. Ha az említett adat helyes, akkor vagy nagyon ritkán van ellenőrzés vagy azok igen alacsony hatékonyságúak (ez utóbbit támasztja alá az "elszaladt idegenvezetők" megjegyzés is). Ellenben felmerül az emberben az a gyanú is, hogy esetleg mégsem 80% a fekete idegenvezetések aránya, s ezért annyira alacsony a rajtakapottak száma.

Nehéz viszont azt hova tenni, hogy "futótűzként terjed az érintettek között" az ellenőrzések híre. Nagy szavak, megfogható statisztika/tények nélkül...

Viszont lesz egy probléma: amennyiben a jövőben is csak havi pár "hamis" idegenvezetőt tudnak rajtakapni, akkor kérdéses lesz, hogy az ellenőrzés folytatásához fognak-e a hatóságok (nem kevés) pénzt juttatni. Pedig az ellenőrzés szükséges - nem fél évre, hanem folyamatosan, széleskörűen!

8 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://idegenvezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr37159189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabó Gergő · http://www.ungarn-individuell.hu 2007.09.08. 18:38:19

Véleményem szerint nem igazán az ellenőrzés az, amivel ebben a témában el lehetne érni valami javulást. Olyan sokat úgysem lehet ellenőrizni, hogy annak érezhető hatása lenne. Sokkal inkább olyan kedvezményekkel kéne motiválni az irodákat, hogy "rendes" idegenvezetőt fizessenek, amiket csak ebben az esetben kapnak. Nyilván ezt elég bonyolult megvalósítani, mert biztosan több törvényt kell módosítani stb., de a világ jónéhány városában működik hasonló, szóval akkor miért ne. Csak néhány példa, mire is gondolok:
- a buszok számára (szerintem értelmetlenül) lezárt Október 6-a utcába csak helyi idegenvezetővel mehet be a busz, vagy pl az állatkerti körútra csak idvezzel kanyarodhatna be a busz
- parkolási kedvezmények, pl. a várban idvezzel 800 Ft óránként, idvez nélkül 2000
- Lánchíd pesti oldalán úgyis ott állnak általában a rendőrök, mondjuk nap közben csak idegenvezetővel mehet rá busz
- Halászbástya, Mátyás-templom kedvezményes belépő, ha van velük magyar idegenvezető
- akár buszsávok használata

Igazából maguk a kedvezmények mindegy mik, csak az a lényeg, hogy valahogy motiválva legyenek a külföldi irodák is, hogy kifizessenek helyi idegenvezetőt.

ggabor · http://www.idegenvezeto.org 2007.09.10. 12:31:20

Szia Gergő!

Igazat adok Neked abban, hogy az ilyesfajta pénzügyi vagy szolgáltatásbéli motiváció többet hozna, mint a legrigorózusabb ellenőrzés.

A problémát magad is említetted: sok szabályt, törvényt kellene módosítani (lásd KRESZ), ill. részben magántulajdonú cégek, önkormányzatok pénzügyeibe kellene beleavatkozni (lásd a várbéli parkolást) . Azonkívül itt is felmerül az ellenőrzés problémája: azt, hogy az adott előnyöket nem veszi más igénybe, valakinek ellenőriznie kell - itt pedig eljutottunk oda, ahol amúgy is tartottunk... (legalábbis majdnem)

Ettől függetlenül az ötleted mindenképpen továbbgondolásra érdemes!

Rostás Nóri 2007.09.11. 14:40:13

Sziasztok!

Gergő ötlete nagyon jó, de valóban továbbra is felmerül az ellenőrzés problémája...

Nem tudnánk esetleg jó páldát venni nyugati szomszédainktól? Bécsben az idvezeknek zászlójuk van, amit kitűznek a busz szélvédője mögé. Így aztán már messziről tudni lehet, hogy helyi idegenvezető van-e a buszon.

Nagy Gábor 2007.12.10. 17:57:19

nagyon szivesen elmennék ellenörnek ugyanis 20 év idvez munka után megélhetési problémáink vannak a fekete id.vezek miatt szakmai tapasztalatomat ki tudnám használni tudnám hova kellene menni és kiket kellene elenörizni komoly bevételi forrás lenne

Marczinek-Gordon Ágnes 2008.01.09. 23:54:00

Én még emelném a büntetés összegét is. 60e Ft????????????? Röhej!!!!!!!!! Bécsben pl. 3600 Euroig büntethetnek.

SMáté · http://www.cpcontact.hu 2008.04.03. 16:52:49

Tudom, hogy késve reagálok, de azon kivételes helyzetben vagyok, hogy idegenvezetek '95 óta, s a fogyasztóvédelemnél is dolgoztam 3 évet. Az ellenőrzés problémái részben szakmaiak (a mi munkánkat is rontja, ha állandó és komoly ellenőrzés van, hiszen egy jkv felvétele 10 perc), másrészt (leginkább) jogszabályi hátterük van. Ausztriában, Szlovákiában, Olaszországban nem a zászló a lényeg, hanem a jogszabály, ami azonnali elzárást tesz lehetővé jogosulatlan idegenvezetés esetére. Így megállapítható a személyazonosság, a bírságolás is biztosított. Nálunk ez nem megy, a 41/1995. IKM rendelet módosítása sajnos szinte soha nem a helyes irányba mozdult el.

Úgy gondolom sajnos, hogy az érdekképviselet sem megfelelő, mert az idegenvezető érdekét egy ilyen tartalmú jogszabálymódosítás segítené, nem pedig az, ha pár évenként jó pénzért tanfolyamon hosszabbíthatnám meg az igazolványomat. Persze nekem is tetszene az ötlet, ha idegenvezetni nem sokat idegenvezetnék, ellenben én oktatnék mindenkit, esetleg a cégem... De a praktikus oldalát akkor is megkérdőjelezném.

SMáté · http://www.cpcontact.hu 2008.04.03. 16:55:15

Kifelejtettem az adatokat: országos ellenőrzés során a fogyasztóvédelem 2002 és 2007 között átlagosan 50-100 idegenvezetőt ellenőrzött kiemelt idegenforgalmi területeken (Bp, Balaton elsősorban), s egyik alkalommal sem volt 3-4 főnél magasabb azok száma, akik jogosulatlanul vezettek.

Véleményem egyébként, hogy nem az NFH-nak kellene ezt ellenőriznie, hanem a rendőrségnek, mert rendőr így is kell - hiszen a fogyasztóvédelem hatósági korlátokkal bír az egyénnel (vállalkozóval) szemben, nem alkalmazhat kényszert, stb.

bluish 2009.08.31. 13:56:31

Én msot szeretném hasznosítani az idegenvezetői végzettségem Tudnátok abban segíteni, hogy milyen iratokat kell a kártyámon kívül magamnál tartani?
süti beállítások módosítása