Idegenvezetők világa

Egy idegenvezetőtől mindent meg lehet kérdezni? Miért rohangál esernyővel valaki a Hősök terén napfényes időben? Mi van, ha eltűnik a vendég, a karaván pedig menne tovább?

Ez az idegenvezetők világa - kívülről. A blog ugyanezt mutatja - belülről.

Reklám

2007.07.30. 15:01 ggabor

Elindul a blog - szezon kellős közepén, pangás idején

Üdvözlet mindenkinek: idegenvezetőknek és idegent nem vezetőknek!
Szép nyári napon (végre zuhog az eső és 17,6 fok van - Budapest centrumában legalábbis) indul e blog, július végén. Ez ilyenkor az idegenforgalmi szezon közepe, de ez itthon most nem látható. Nem, nem a szokásos tavasz utáni visszaesésről van csupán szó: panganak Pesten a sétálóutcák, félig (vagy teljesen üresen) állnak a vendéglők és szállodák, nyaralnak az idvezek* .



 

Mit is csinálnának? Sok beutas** idegenvezetőnek júliusban alíg volt egy pár munkája - ilyenkor jobb is elmenni pihenni, élvezni a nyarat a családdal. Egyébként erre tavasztól őszig amúgy is kevés a lehetőség: ha valaki ilyenre adja fejét, kimarad a munkából, nem lesz bevétele, sőt, egyes utazási irodáknál akár ki is eshet a pixisből - legközelebb már talán nem is hívják... Apropó nyaralás...

 Egy héttel ezelőtti élmény (bár nem pozitív):
 Háromnapos kirándulásunk egyik megállójaként útba ejtettük Hollókő kedves óvárosát is. Régen többször jártam erre (leginkább guide***-ként, nem nézelődőként), most gondoltam, körülnézünk jobban, ráérősen. Velem volt még az új fényképezőgépem is, kattogtattam rendesen (fényképeket lásd alább). Az első érzés rendkívül pozitív volt: sok ház szépült meg az utóbbi időben, sikerült végre-valahára kiűzni a gagyiárusokat (volt emiatt anno nagy perpatvar, még a világörökségi védettség elvesztése is szóba került), az éttermek/vendéglők is normális árakon kínálták gasztro-portékájukat.

Tehát akkor minden szép és jó? Hol akkor a "nem pozitív" élmény?
A megrökönyödésem amiatt volt, aminek a mezei turista örül: az ófalu vasárnap dél körül olyan kihalt volt, mintha atomtámadás érte volna. Bocsánat a drasztikus kifejezésért, de ez fejezi ki a legjobban az érzést, ami kialakult bennem. Több, mint 3 órát voltunk ott és összesen 3 párocskával találkoztunk - a bennszülötteken és árusokon kívül. Az étteremben egy óráig voltunk, egyes-egyedül, hasonlóan a souvernirboltokban, a babamúzeumban vagy épp a főutcát kettéválasztó kis templomban. Úgy tűnik, a nyári szezon nem csak Budapesten csapnivaló...

A mai bejegyzés végére pedig egy-két érdekesebb kép Hollókőről (a minőségért elnézést, a profizmust csak az idegenvezetés terén tudom egyelőre produkálni - a  fényképezést még tanulni kell) .

Egy a több kedves vendéglő közül, sok virággal

A fontosabb házakon szép tábla jelzi a funkcióját

Faragott madár (varjú) az egyik kertben

Babamúzeum... illetve inkább népviseleti múzeum?

 

Kis lábjegyzet azoknak, akik nem idegenforgalmisták, s így a szakszavaknak nem lehetnek tudorai:
*idvez = idegenvezető
** beutas = beutaztató, azaz külföldiekkel itthon foglalkozó idegenvezető
*** guide = idegenvezető, angolul (lásd még: tourguide)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://idegenvezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr79128274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása