Idegenvezetők világa

Egy idegenvezetőtől mindent meg lehet kérdezni? Miért rohangál esernyővel valaki a Hősök terén napfényes időben? Mi van, ha eltűnik a vendég, a karaván pedig menne tovább?

Ez az idegenvezetők világa - kívülről. A blog ugyanezt mutatja - belülről.

Reklám

2007.08.18. 00:42 ggabor

Hollókő Digital Guide 2007

Hollókőn virtuális idegenvezetők

Virtuális idegenvezetőket is alkalmaznak hamarosan Hollókőben. A palóc községben augusztus 20-ától használhatják a turisták az első készülékeket. Egyelőre 2 ilyet szereztek be uniós pályázati pénzből, de ha beválik, később vásárolnak újabbakat, ha meglesz rá a fedezet.

Hollókő 1987-ben Magyarországon elsőként kapta meg a budai várnegyeddel együtt az UNESCO világörökségi címét. A cím elnyerésének 20 éves jubileumára több meglepetéssel is készül a Nógrád megyei település. Pünkösdkor látogatóközpontot avattak, augusztus 20-tól pedig immár virtuális idegenvezetőt is biztosítanak a falu bejárásához - mondta a Független Hírügynökségnek Kelecsényi Péter, a hollókői önkormányzat projekt menedzsere.

Hollókő ófalu részében egy úgynevezett Ultra Mobil PC-t kérhetnek a vendégek a látogatóközpontban. A készülékek Bluetooth kommunikációs technológiával működnek. A település nevezetes pontjaihoz közeledve a látnivalóhoz tartozó pár perces történetet videó formátumban láthatják majd a turisták a kijelzőn. Emellett további információhoz juthatnak egy háttéranyag megnyitásával, ebben szöveges formátumban lesz bővebb tájékoztatás a videón bemutatott történethez.

A virtuális idegenvezetés végeztével internet-kapcsolaton keresztül a látogatók virtuális képeslapot is küldhetnek annak, akinek szeretnének. A készülékeket ingyen használhatják a turisták, de előtte írásban kell felelősséget vállalniuk az eszközért.




Bár kétségkívül technika-bolond (is) vagyok, de azért felmerült bennem a kérdés, hogy nem lett-e volna értelmesebb tartani egy hús-vér idegenvezetőt tartania a falunak, aki nemcsak tényeket közöl, hanem sztorizik, mosolyog, kérdésekre válaszol és interaktíve kommunikál az idelátogatókkal. Persze ennek a technika újdonságnak is megvan a létjogosultsága, hiszen egyéni vendégek eddig is ritkán kértek vezetést, s így legalább sok mindent megtudhatnak, amit egyébként talán nem. Mégis... szerintetek?

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://idegenvezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr51142834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Haász Éva 2007.08.30. 11:32:20

Szervusztok! Ez a lehetőség tetszik, e téren ujonc vagyok.
Azt gondolom, mind a kettő kell. Valóban, némelyik egyéni turistának a virtuális idv. talán egyszerűbb. Legyen választási lehetősége.
süti beállítások módosítása