Idegenvezetők világa

Egy idegenvezetőtől mindent meg lehet kérdezni? Miért rohangál esernyővel valaki a Hősök terén napfényes időben? Mi van, ha eltűnik a vendég, a karaván pedig menne tovább?

Ez az idegenvezetők világa - kívülről. A blog ugyanezt mutatja - belülről.

Reklám

2016.07.13. 19:36 ggabor

Ahogy én csinálnám - a budai várnegyed (II. rész)

Forgalomterelés - forgalomirányítás - forgalomcsillapítás

Mint azt az előző blogbejegyzésben is említettem, a kialakítandó várnegyed-stratégia egyik legfontosabb momentuma, hogy minél zökkenőmentesebben tudjuk a várba érkező, ott élő, ill. dolgozó tömegeket mozgatni. Itt a következő szereplőkről van szó:

  • klasszikus turistabusszal érkező vendégek
  • Hop-on Hop-off busszal érkező vendégek
  • várnegyed szállodáiba érkező vendégek
  • várnegyedbe gyalogosan / tömegközlekedéssel érkező vendégek
  • várnegyedben lakó magánszemélyek
  • várnegyedben dolgozó személyek
  • a megújuló kormányzati negyedbe érkező diplomaták, vendégek

Érdemes megvizsgálni, hogy a fentebb felsorolt csoportok a vár mely területeit szeretnék elérni, milyen módon lehet elérni, hogy nem zavarják egymás mozgását, ill. mennyire / hol érdemes a forgalomirányítás módszereivel elérni, hogy a ma megszokottól eltérő útvonalakat használjanak.

Arról már beszéltem, hogy a klasszikus turistabuszok a Palota úton a buszterminálba érkeznének be, a vendégek onnan több feljárón keresztül a Szt. György tér, a Hunyadi udvar, ill. a Csikós udvar felé érhetnék el a látványosságokat.

varnegyed3.jpg

A Hop-on Hop-off buszoknak - lévén azok nem parkolnak le a várnegyedben - érdemes egy másik helyszínen megállót kijelölni: erre a Palota út utolsó, Lovas utca előtti 180 fokos fordulója felelne meg, ahol egy átvágással jól használható buszfordítót lehetne létrehozni. Természetesen a leszállóponton fix InfoPont létesülne, ahol a leszálló vendégek információt kaphatnának a várnegyedről (ingyen térkép, prospektus és információk látnivalókról, vendéglátóhelyekről, programokról, stb.). Innen rögtön három alternatíva is nyílna a HH-buszok vendégeinek: rövid sétával a Palota úton elérhetnék a Dísz teret (az itteni WC-k modernizálva megmaradnának), a Lovas úton megközelíthetnék a Sziklakórházat, ill. a mellette lévő lépcsőkön és liften keresztül juthatnának fel a Tóth Árpád sétányra és végül - de semmiképp sem utolsósorban - a Lovas úton keresztüli bejáraton keresztül közvetlenül bemehetnének a Budavári Labirintusba, ahol egy, a budai várnegyed történetét bemutató kiállítás kapna helyet (és amelyen keresztül természetesen a többi, tk. az Úri utcai kijáraton is fel lehetne menni a vár területére). Ezzel végre értelmet nyerne a várnak ez a különleges, ámde mindeddig eléggé kevéssé kihasznált látványossága is.

A várbeli szállodák esetében egyértelműen a Hiltonnak van olyan forgalma, amellyel külön érdemes foglalkozni. Az ide érkező buszoknak - külön engedéllyel - lehetőségük lenne a Hilton alatt nemrég kialakított megállóban és buszfordulóban kitenni a vendégeiket, akik a Hilton liftjeivel érhetik el a szállodát. Ez egyben azt is jelenti, hogy ezen buszok a Hunyadi János utcán keresztül mennek fel, majd a Dísz teret keresztezve, a Palota úton hagyják el a várnegyedet. A többi, kisebb szálloda (Burg Hotel, Buda Castle Fashion, Baltazár) esetében lehetővé kell tenni, hogy 19+2-es midibuszok engedéllyel, a Bécsi kapun keresztül felhajthassanak az adott szállodáig. Fontos kiemelni, hogy ezen buszok a Szentháromság térnél délebbre nem mehetnek, a várnegyedet a Bécsi kapun keresztül hagyhatnák csak el (ezzel is csökkentve a forgalmat a legtöbb turista által látogatott Várpalota - Mátyás-templom útvonalon).

 A várba egyénileg érkező vendégek esetében minél több alternatívát érdemes felmutatni, lehetőleg olyanokat, amelyek a buszos / HH-s turizmus által nem érintett területek felől vezetnek a várba. Természetesen a Lánchíd - Sikló vonal továbbra is kiemelt jelentőségű, de a Várkert Bazár felőli megközelítést is érdemes preferálni. Utóbbinál sokat segítene egy kombinált gyalogos- és kerékpáros híd kiépítése a Vigadó tér és a Várkert Bazár között (erre már készültek korábban igen ötletes tervek is) és/vagy a Kisföldalatti átvezetése a Duna alatt, esetleg az említett híd egy külön szintjén. A tömegközlekedés terén a Széll Kálmán tér - Várnegyed körjárat (16A) megismertetése a külföldi vendégkörrel, ill. a Deák téri végállomással rendelkező 16-os buszjárat szétválasztása (egy nagyobb kapacitású, a Dísz tér után (a jelenlegi 5-ös / 6-os felszállóhelyeken, a WC-nél) megálló, és utána a Palota úton távozó és egy kisebb kapacitású, a Dísz téren keresztül a várnegyedbe be-, majd azon a Bécsi kapu tér felé kihajtó buszjáratra) segíthetne azon a Lánchíd felől a várba tartó buszok kapacitás-problémáin.

A tömegközlekedés fejlesztése egyben a helyben lakók közlekedését is hivatott megoldani: a személygépkocsi-behajtást erősen limitálni kellene, lévén a várhegy, ill. az azon található épületek adta környezet nem igazán teszi lehetővé nagyobb földalatti parkolók vagy földszín feletti parkolóházak kialakítását a Dísz tértől északra eső területen. Fontos a tömegközlekedési eszközök (ez esetben: buszok) kiválasztásánál az is, hogy minél több állóhellyel rendelkezzenek, főleg a 16A midibuszok esetén, lévén itt klasszikusan sokan szeretnének utazni, de csak nagyon rövid távon (pár megálló, 3-5 perc), így felesleges a dupla széksoros modellek erőltetése - ennél sokkal jobb kialakítása erre a viszonylatra az új Modulo-midibusz (l. kép).

A várnegyedbe dolgozni érkezők esetén nagyrészt csak a tömegközlekedési eszközök lennének elfogadhatóak (lehetetlenség pl. a felköltöztetendő NGM vagy BM több száz gépkocsiját elhelyezni a várnegyedben), de a kiemelt személyek (miniszter, államtitkár, stb.) gépkocsijai is csak a Bécsi kapu tér felől, legfeljebb a Szentháromság térig jöhetnének el (lásd még: közepes méretű buszok behajtása a kisebb szállodákhoz).

És maradt még egy, nem elhanyagolható tényező: a Karmelita kolostorba költöző Miniszterelnökség (ill. a már régebb óta Köztársasági Elnöki Palotaként funkcionáló Sándor-Palota). Mivel ide várhatóan igen gyakran érkeznek majd állami vendégek, érdemes az útvonalat úgy kialakítani, hogy a Clark Ádám tér - Hunyadi János utca - Színház utca legyen az az irány, amerre ezek a konvojok haladni fognak. Ezzel az iránnyal elkerülnék mind a turistabuszok (kivéve a Hiltonhoz érkezők), mind a HH-s buszok útvonalát, így egy-egy lezárást igénylő delegáció még átmenetileg sem zavarná meg a turistaforgalmat. Mivel ez a (Hunyadi úti) szakasz nagyon rövid (1-2 perc alatt lehet fel/leérni), ajánlott lenne, hogy a konvojok a várnegyedet erre hagyják el (erre a minimális időre kellene leállítani a minimalizált forgalmat a Hunyadi János utcán) és ne a jóval zsúfoltabb Palota úton.

A fent említett módszerekkel - melyeken nyilván lehet még bőven finomítani, módosítani - elérhető lenne a különböző, a várba(n) közlekedő csoportok által generált forgalom térbeli szétválasztása, de egyben a várnegyed turizmusának diverzifikálása is, új, eddig kevéssé (vagy egyáltalán nem) kihasznált területek és látványosságok bevonásával.

Ezzel a témával a következő bejegyzésben fogok majd foglalkozni.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://idegenvezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr748885822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása