Idegenvezetők világa

Egy idegenvezetőtől mindent meg lehet kérdezni? Miért rohangál esernyővel valaki a Hősök terén napfényes időben? Mi van, ha eltűnik a vendég, a karaván pedig menne tovább?

Ez az idegenvezetők világa - kívülről. A blog ugyanezt mutatja - belülről.

Reklám

2012.11.28. 16:57 ggabor

Vendégszeretet - mi az?

Bravó, bravó – mondogatta a BKV-ellenőr minden egyes nyugdíjas vendégemnek, amikor a Kossuth téri metrómegállónál elhaladtunk mellette. Mivel nem igazán értettem a dolgot, a mozgólépcsőn állva visszakérdeztem még, hogy ezt nekünk mondta-e és ha igen, miért.

A válasz meghökkentett: „Igen, mert a burzsuj nyugatnémetek (sic!) már megint ingyen utaznak”.

Az ellenőr annak köszönheti munkakörének megtartását, hogy nem volt sem kedvem, sem lehetőségem a csoportomat magára hagyva visszamenni hozzá. Ha ugyanis erre lehetőségem lett volna, akkor – még mielőtt kirúgattam volna az „utazóközönséggel” való modortalan bunkóságáért – felvilágosítottam volna, hogy az ő fizetéséhez is hozzájárul az a német turista, aki bár ingyen utazhat a kormány rendelete és az EU szabályozásai révén, a BKV-n, de úgy egyébként (adók, járulékok és hasonlók formájában) rengeteg pénzt hagy a magyar állam zsebében. Amiből aztán finanszírozni lehet az olyan veszteségtermelő cégeket, mint a BKV.

Amikor aztán a Szent István Bazilika melletti főpostán az egyik vendégemnek megtetszett a szépen restaurált beltér és botor módon csinált róla egy fotót, a biztonsági őr majdnemhogy megverte érte. Érthető módon, hiszen a hibája kettős volt: nem volt tisztában vele, hogy a postán nem szabad fényképet készíteni (ezt persze semmi sem jelzi), majd az őr „Nem fotózunk, azonnal retusálja (sic!) ki a képet!” felszólítására nem tudta, mit is kell csinálni – illetve mit nem.

De aki azt hiszi, hogy csak a tanulatlan, turizmusban kevésbé érdekelt embertársaink tettek tanúbizonyságot modortalanságukról, az téved: az egyik legdrágább kávéházunkban a láthatóan stresszelt pincér az idős vendégek pillanatnyi zavarára (nem tudták hirtelen, ki melyik desszertet rendelte) egy halkan, de hallhatóan elmormogott „Tessék már figyelni”-vel reagált.

Mit is mondhatnék ezek után, mint idegenvezető, aki a hazánkat meglátogató vendégek azon hitéből él, hogy őket itt szívesen látják? Legfeljebb annyit, hogy BRAVÓ, BRAVÓ!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://idegenvezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr664932004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása