Idegenvezetők világa

Egy idegenvezetőtől mindent meg lehet kérdezni? Miért rohangál esernyővel valaki a Hősök terén napfényes időben? Mi van, ha eltűnik a vendég, a karaván pedig menne tovább?

Ez az idegenvezetők világa - kívülről. A blog ugyanezt mutatja - belülről.

Reklám

2008.09.23. 17:21 ggabor

Ingyenes Épületlátogató Hétvége

A hétvégén megtettem végre azt, amire a legtöbb kollégának a főszezon miatt (remélhetőleg!) nem jutott ideje: kihasználtam az alkalmat és - élve a Kultúrális Örökség Napjai keretében megrendezett Ingyenes Épületlátogató Hétvége adta lehetőséggel - meglátogattam számos olyan épületet, amelyek egyébként nem látogathatóak (legalábbis bizonyosan nem helyi vezetővel). Ezen érdekes hétvégéről fog most szólni - kivételesen több bejegyzés erejéig - a blog: remélem sikerül visszaadni valamit a meglátogatott helyszínek szépségéből, hangulatából.



Szombat, reggel 9 óra, célpont a Mátyás-templom!
Hogyan??? Idegenvezetőként a Mátyás-templomba? Nos igen, ez fura lehet, de úgy gondoltam nem árthat. Egyrészt magam már jó ideje nem voltam benn (a felújítást, pénztári sorbanállást kikerülendő sokszor inkább a Bazilika kerül megtekintésre), reménykedtem, hogy a helyi vezető majd esetleg elmond még egy-két olyan részletet is is, amelyet 15 éves gyakorlatom során még nem hallottam és kíváncsi voltam arra is, hogy miként áll az épület felújítása. És mivel a többi látogatható épület amúgy is csak tízkor nyit, irány a Szentháromság tér!

A templom előtt gyülekező kéttucatnyi koránkelő érdeklődővel együtt pontban kilenckor be is engedtek, a csoportot egy - vélhetően diák - helyi idegenvezető vitte körbe. A fiatal hölgy láthatóan nem először csinálta a túrát, a tárgyi tudása rendben is volt, olyan kérdésekre azonban, amelyek kicsit is túlmentek ezen, nem tudott választ adni (pl. a templom felújításának jövőjével kapcsolatban).

A templom állapota belülről még cseppet sem változott: a Loretói-kápolnát lezárták (bekémlelve leginkább raktárnak használják éppen) és a keresztelőmedence környéke sem megközelíthető. Professzionálisan le van választva viszont az altemplomi/múzeumi rész, amelyen már (állítólag - belátni nem lehet) szorgosan dolgoznak. A vezetőnk szerint leginkább a jövő évtől várható majd a templombelső felújítása, amikor is részenként kerítenek el egy-egy részt, de komplett lezárásra nem kell számítanunk.



Képek
Loretói kápolna: felújítás alatt vagy lomtár?



A keresztelőmedence környéke sem látogatható



Fiatal helyi idvez jó tárgyi tudással, elegánsan



Apa és fia



Megnéztétek már részleteiben a III. Béla sírja felett magasodó kővárat?



Gyönyörű ablakok - minden turista kedvencei

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://idegenvezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr31677876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása